Pasja realizowana w domowym zaciszu

Prosto, smacznie i przyjemnie!

Wpis

poniedziałek, 28 listopada 2011

SAŁATKA GRECKA Z SOSEM WINEGRET

Uwielbiam sałatki, a oto jedna z nich. Sycąca, zdrowa i kolorowa. A czy wiesz,że sałatka grecka wiejska, (gr. χωριάτικη σαλάτα - choriatiki salata, IPA: [xorˈjatiki saˈlata]), dosł. "wiejska sałatka" – tradycyjna sałatka kuchni greckiej, podawana w różnych wariantach, znana i jadana na całym świecie. W wersji z Grecji: grubo pokrojone pomidory i ogórki ; czerwona cebula w plastrach ; zielona, słodka papryka w plastrach ; oliwa z oliwek, ser feta (w lokalach - w plastrze, feta po grecku – plaster) ; oliwki, brązowe czasem także zielone ; czasem dodaje się kapary czy anchois, oregano, jako przyprawa. W kuchni anglosaskiej sałatkę tę podaje się z sałatą i winegretem. Grecka choriatiki ma niewiele wspólnego z tzw. "sałatkami greckimi" podawanymi w niektórych polskich lokalach, a przygotowanymi na bazie kapusty pekińskiej i majonezu. źródło:wikipedia.pl

 

 

Składniki (dowolne proporcje):

sałata lodowa ( lubię dodać również rukolę)

ogórek zielony

pomidorki koktajlowe

czarne oliwki

czerwona cebulka

ser feta

 

Sos winegret, składniki:

oliwa z oliwek

sok wyciśnięty z cytryny (ewentualnie ocet)

płaska łyżeczka miodu

1 ząbek czosnku

szczypta bazylii

sól, pieprz

 

 

Przygotowanie sosu:

Najważniejsze w sosie winegret są proporcje oliwy z oliwek i soku z cytryny (ewentualnie octu). Oliwy zawsze musimy mieć trzy razy więcej niż soku. ( 6 łyżek oliwy i 2 łyżki soku).

A więc oliwę wlewam do słoiczka, dodaję sok z cytryny (lub ocet),miód, przeciśnięty przez praskę czosnek.Doprawiam solą i pieprzem. Słoiczek zakręcam i energicznie potrząsam ok 40 sekund, tak,aby wszystkie składniki bardzo dobrze się połączyły. Odstawiam na kwadrans.

Przygotowanie sałatki:

Sałatę lodową poszatkować nie za drobno, ogórki zielne dobrze umyć, nie obierać ze skórki, pokroić w plasterki lub półplasterki, pomidorki przekroić na pół, fetę pokroić w kostkę, cebulkę pokroić w piórka.

Układać następująco:

Najpierw sałata lodowa i ewentualnie rukola, polać jedną częścią sosu, następnie ułożyć plastry ogórka, cebulkę, pomidorki,oliwki, na sam koniec położyć fetę i całość polać drugą częścią sosu.

 

Smacznego!!!

 

 

 

2011/11/28 18:13:08

Szczegóły wpisu

Tagi:
brak
Kategoria:
Autor(ka):
islander85
Czas publikacji:
poniedziałek, 28 listopada 2011 18:13

Kalendarz

Lipiec 2014

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Wyszukiwarka

Autorzy

Zakładki

  • Www.mojkulinarnypamietnik.blogspot.com

  • Www.pysznakuchnia.blox.pl

  • Www.smaczlikowo.blox.pl

  • Www.smacznapyza.blogspot.com

  • Www.smakuje.blox.pl

  • Www.smakupapu.blox.pl

  • Www.straga.blox.pl

Kanał informacyjny

Wszystkie teksty na tym blogu są mojego autorstwa, zdjęcia również. Jakiekolwiek ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody jest złamaniem prawa (USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych).

Opcje Bloxa